Szczecin to miasto, które pragnie zagospodarować jedzenie zostające po świętach. Od kilku lat działają tam Jadłodzielnie, które cieszą się dużym zainteresowaniem, zarówno wśród osób, które przynoszą jedzenie jak i tych, którzy się nim częstują. To łatwy sposób na przekazanie dania wigilijnego innym osobom, które akurat tego potrzebują. Wiele ludzi spędza święta samotnie, są bezdomne lub posiadają skromne fundusze, które nie pozwalają na zorganizowanie wystawnych świąt.
Pierwsza jadłodzielnia powstałwa w Warszawie w 2016 roku. Mieściła się na Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Kolejne szybko powstawały w pozostałych miastach oraz miasteczkach w Polsce. Idea jest bardzo prosta. Wystarczy pusta szafka oraz lodówka w miejscu, które jest ogólnodostępne. Tam osoby chętne mogą zostawić nadmiar jedzenia.
http://www.tuszczecin.pl/OYPH.html
Osiem lokalizacji w całym mieście
W szczecinie szafki znajdują się w ośmiu lokalizacjach. Pełnią one ważną rolę podczas świąt. Często przygotowujemy jedzenie w nadmiarze, a potem nie jesteśmy w stanie wszystkiego zjeść. Stowarzyszenie ma też swój lokal, ale jest on otwarty jedynie w określonych godzinach kilka razy w tygodniu.